Veel personen die ik begeleid stappen van geraffineerde suiker radicaal over op een natuurlijke zoetstof.
Lastige daarvan is dat je de zoetbehoefte in stand houdt en er bovendien ook aan “ natuurlijke” suikers nadelen kleven.
Agavesiroop klinkt super gezond als vervanging van geraffineerde suiker.
Maar is toch niet echt handig voor je lijf…….
De siroop wordt gemaakt van (hoe verrassend) de agave plant. Het sap van deze cactusachtige plant is zoetig, wordt uit de plant geperst en kan ook gefermenteerd worden om tequila te maken.
So far so good denk je misschien ……….
- Om de suikerachtige vloeistof echter te kunnen bewerken tot siroop, worden de bladeren gekapt en de in het hart van de plant aanwezige suikers chemisch met hitte en enzymen behandeld en gefilterd wat alle gunstige gezondheidseffecten van de plant teniet doet. Het eindproduct is een sterk geraffineerde, ongezonde siroop zonder vitaminen, vezels en hulpstoffen.
- Agave bevat ongeveer 85%-90% fructose. Dat heeft een nadeel. Fructose kan niet direct als brandstof worden gebruikt. Het moet door onze lever eerst worden omgezet naar glucose. Dat orgaan kan per keer maar kleine hoeveelheden fructose omzetten en wordt bij overmatige inname van fructose flink belast en kan andere taken niet goed meer uitvoeren.
- De lever kan het teveel aan fructose niet opslaan als glycogeen (reserve suiker). De onverwerkte fructose, moet wel ergens heen en wordt dan maar opgeslagen als vet in de lever zelf (leververvetting) en in je vetweefsel (vaak buikvet).
- Door het langzame effect op de bloedsuikerspiegel denken veel mensen dat ze er veel van kunnen gebruiken. Het leidt echter tot gezondheidsproblemen als leververvetting, overgewicht, insulineresistentie en verhoogde cholesterolwaardes.
- Fructose zorgt voor de toename van urinezuur, wat een belangrijke stof in je lijf is, maar een teveel daaraan zorgt voor problemen, waaronder bijvoorbeeld jicht.
- Fructose is zoeter dan suiker en brengt je verzadigingsgevoel in de war. In je brein worden endorfinen aangemaakt die je een happy gevoel geven als je dit zoete goedje eet, maar het lastig maken om te stoppen met eten.
Maar de biologische versie is dan wel oké?
- Ook de biologische versie heeft dezelfde hoeveelheid fructose en dus de nadelen.
Maar fructose zit toch ook in fruit?
- Klopt, fructose zit ook in fruit en groenten. Dat is de oorspronkelijke vorm, het complete natuurlijke pakketje met vezels en voedingsstoffen.
- De vezels zorgen ervoor dat de fructose vertraagd vrijkomt waardoor je lever het goed kan verwerken.
- De andere stoffen zorgen voor de verzadiging, zodat je niet 10 bananen of 4 mango’s achter elkaar eet.
- Geniet van fruit, eet de hele vrucht en niet het sap. Eet er niet teveel van maar concentreer je meer op het eten van groenten.
Afkicken van de zoete smaak blijft het beste, afwisseling ook.
Wil je toch af en toe iets zoets, eet het dan met mate. Wissel af met de onbewerkte geraffineerde suikervervangers zoals: groene stevia, lucuma, biologische kokosbloesemsuiker of koudgeslagen rauwe biologische honing.