Hoe je met je voeding kunt variëren

Eerst wilde ik dit stukje  ‘over Ten Sharp en Appelsap’ noemen. 

Maar aangezien dan alleen familieleden zouden snappen waar het over zou gaan, leek me een -to the point titel- toch zinniger.

Hoewel ik ontzettend veel dingen super lekker vind, blijft variatie toch ook bij mij een uitdaging. Mijn hoofd weet dat het goed is om zoveel mogelijk te variëren met fruit, groenten, eiwitten, graansoorten, bonen en noten.

Maar als ik aan groenten denk, zegt alles in mij: broccoli! Denk ik aan proteïnen zegt het: gamba’s en sowieso standaard: kaas! Bij fruit roept het direct: mango

Prima natuurlijk want het is fijn dat ze meedenken, maar ze mopperen toch een beetje als ik peer of appel opper, aubergine en courgette leiden ook vaak tot wat gesputter.

Het gekke is dat als het eenmaal op tafel staat, alles weer koek en ei is tussen ratio en gevoel en alles heerlijk smaakt.

Het is inmiddels al lang niet meer zo ernstig als mijn appelsapverslaving of de brandnetelthee periode waarbij ik maanden, soms jaren dag in, dag uit hetzelfde dronk.  Vrienden en familie hadden een connectie tussen Iris en het woord appelsap. Het werd standaard ingeslagen als ik kwam en ze moesten aan de beademing toen ik het ineens niet meer kon luchten of zien. 

Want zo werkt het bij mij, na jaren hetzelfde is het ineens van de een op de andere dag totaal en radicaal over.

Waarschijnlijk zijn jullie niet zulke zware gevallen maar misschien lopen jullie ook tegen -het moeite hebben met variëren- aan, dus ik deel graag wat mij helpt. 

Het is handig om het variëren zo praktisch en laagdrempelig mogelijk te maken. 

Wij kopen 1x in de week op de markt al onze verse groenten en fruit.

We gaan dan uiteraard niet met 10 mango’s en 5 stronkjes broccoli weg maar maken het tot een sport om zoveel mogelijk verschillende soorten in te slaan. 

Voordeel is dat je voor een week groenten en fruit in huis hebt én je moet wel gaan variëren.

Per dag kijken we dan wat er aan de beurt is, zoete aardappel en pompoen kun je wat langer bewaren maar de paksoi en de asperges moeten eerder op. 

Ongedwongen “gedwongen” eet je dus elke dag wat anders. 

Zo doen we dat ook met het fruit en de andere dingen. 

Het werkt super goed en makkelijk, m’n lijf is er blij mee. Eerlijk is eerlijk, ik begin nog steeds het liefste aan de mango en de broccoli, maar is dat op dan staat er de rest van de week iets anders op het menu. 

Easy does the trick. 

Enne die Ten Sharp.. ….tsja de afwijking beperkt zich niet alleen tot voedsel…

Ook van muziek kan ik zooooo weg zijn dat ik het, jawel, dag in, dag uit, week in, week uit kan afspelen. Totdat het ineens over is en ik het noooooit meer wil horen! 

Een beetje het Picasso effect met z’n blauwe, roze en klassieke periode. 

Soooo it’s still work in progress, ………….nu tijdens het typen drink ik mijn nieuwe favoriet: saliethee met havermelk die ik maar 2x per dag wil drinken en probeer ik het heerlijke filmpje van m’n neefje bij 8x kijken te laten…..

Anyway, …….jullie ook succes met het afwisselen !