Avocado gezond

Is calorieën tellen gezond?

Als ik deelnemers het lijstje met de ingrediënten voor de kookworkshop stuur, krijg ik soms de vraag: “ Het klinkt lekker hoor, maar ………….we zouden toch juist iets gezonds gaan maken?………… hier zitten heel veel calorieën in!” 

En ja, dat klopt, sommige recepten bevatten behoorlijk wat calorieën, maar zijn ook heel goed voor je lijf! 

Hè ?!!

Tsja, dat hele calorieën tellen zegt namelijk niks over of iets wel of niet gezond is. 

Stel dat iemand zichzelf op een dieet zet van 1000 kcal per dag. 

Even los van de vraag of dat sowieso zinnig is, maakt het wel uit hoe hij/ zij dat dan invult. 

Haalt deze persoon die calorieën uit fristi, chips, koekjes en ijs, dan zijn die 1000 kcal misschien keurig gehaald maar is het toch niet echt een geslaagde actie. 

De persoon heeft misschien een volle maag maar amper echte bruikbare voedingsstoffen binnen gekregen. 

Waar moet dat lijf dan al z’n werk mee doen? 

Ons lichaam is deze hele dag bezig met afbraak, herstelwerkzaamheden, opbouw, renovatie, energie aanmaak, afvalverwerking, maar heeft daar wel goed materiaal voor nodig. 

Stel dat je een huis wilt bouwen en je krijgt piepschuim, karton en plakband aangereikt, dan kun je daar een leuk speelgoedhuisje voor de kinderen mee maken maar niet een duurzaam huis waar je jaren veilig in kunt wonen. 

Je lijf heeft échte bruikbare volwaardige materialen nodig om goed te kunnen functioneren.

Geen piepschuim, karton en plakband maar materialen die voldoende vitaminen, mineralen, vezels, proteïnen en gezonde vetten bevatten. 

Geef je het lege vulling dan krijg je een tegensputterend ondervoed lichaam dat moe is en steeds meer klachten krijgt. 

Je lijf heeft weinig keuze, als er eten binnenkomt moeten ze het gaan verwerken. Maar dat verwerken kost wel energie en daar zijn weer vitaminen/mineralen voor nodig. 

Dus je hebt een verlies-verlies situatie….

Je lichaam krijgt niks maar moet met dat niks wel iéts doen waardoor het steeds minder taken goed kan uitvoeren.

Overzichtje : 

Vrijwel dezelfde hoeveelheid calorieën, groot verschil in bruikbaar bouwmateriaal: 

Handje naturel chips of een appel 

Halve cheeseburger of een avocado

Eierkoek of 2 gekookte eitjes

Tomatensoep uit pakje of 1 verse tomaat 

In plaats van je te concentreren op hoeveel calorieën iets heeft kun je beter kijken naar: is dit een bruikbaar materiaal voor mijn lichaam? 

Wat levert het je op? Is het in elkaar geknutselde vulling uit de fabriek of echte onbewerkte voeding uit de natuur?