Ben jij gevoelig voor gluten?

“ Nou, ik krijg altijd ontzettende buikpijn als ik iets met gluten eet, maar uit een test bleek dat ik niet gevoelig ben voor gluten, dus eet ik het gewoon”. 

Soms vang je een deel van een gesprek op, waarvan je denkt: ” daar ga ik een blogje over schrijven”. 

Het is bijzonder hoe we soms “doof” zijn geworden voor de signalen van ons eigen lichaam.

Als je lijf het seintje: ” ik verdraag dit niet goed ” geeft, maar je er niks mee doet omdat een test uitwijst dat er niks aan de hand is, vind ik dat………..bijzonder.

Maar hoe kan het dan, je hebt last van gluten maar de test zegt dat het niet kan!?

Heb jij last van gluten? 

Er zijn verschillende soorten glutenovergevoeligheid. 

De bekendste is Coeliakie. Mensen met coeliakie reageren meestal heel heftig op zelfs de kleinste spoortjes gluten. 

Coeliakie is een ontstekingsziekte waarbij de darmwand beschadigd raakt na het eten van gluten. Voor deze groep is het belangrijk om heel strikt te zijn in het vermijden van gluten. 

Coeliakie wordt, vaak bij de huisarts, vastgesteld door middel van een test op Anti-tissue-transglutaminase. Dat is een stof die vrijkomt als reactie op het beschadigen van de darmwandcellen door gluten. 

Super fijn zo’n test natuurlijk! 

Het is alleen te kort door de bocht, om iemand waarbij de test negatief is, mee te delen dat ze prima tegen gluten kunnen (ookal zegt hun lijf iets anders).

Er zijn namelijk nog twee belangrijke aandoeningen waarbij mensen last kunnen krijgen van het eten van gluten, terwijl ze geen coeliakie (en dus ook geen anti-ttg in hun bloed) hebben.

De eerste is niet-coeliakische glutenovergevoeligheid. Bij een ontlasting onderzoek naar gluten, kun je twee waarden meten: de anti-tissue-transglutaminase (die dus coeliakie aantoont) maar ook antigliadine. 

Bij veel mensen is er geen sprake van anti-ttg waarden maar wel van hoge antigliadinewaarden

Mensen met een verhoogde antigliadine hebben dan gelukkig niet de darmbeschadiging zoals bij iemand met coeliakie maar kunnen wel hele vervelende tot ernstige klachten ontwikkelen. 

Die klachten kunnen sterk uiteenlopen en zijn persoonsafhankelijk. 

Mogelijke klachten:

– Dunne ontlasting

– Verstopping

– Buikpijn

– Gasvorming en opgezette buik

– Vermoeidheid 

– Huidproblemen

– Hoofdpijn

– Lage weerstand 

– Brainfog (wattenhoofd) 

Daarnaast zijn er nog mensen die geen gluten verteringsprobleem hebben maar zich wel beroerd voelen na het eten van tarwe. Misschien is er dan sprake van een tarwe allergie. Dat is een allergische reactie die via de IgE-antistoffen verloopt. Het immuunsysteem reageert dan overdreven op tarwe en veroorzaakt daardoor ook klachten.

Het eten van tarwe kan dan ook leiden tot buikkrampen, constipatie, diarree, een verstopte neus of jeuk. Mensen met een tarwe-allergie kunnen meestal wel goed tegen andere granen.

Het verschilt per persoon hoe de klachten zich uiten, dus luister goed naar de signalen van je eigen lijf!!