Toen bleek dat ik koemelk niet verdroeg ging ik totaal over op de sojamelk, de sojayoghurt en de tofu, want het smaakt prima vond ik, bevat veel proteïnen, er is ontzettend veel variatie te koop en het is niet zo duur.
Maar is soja nou ook goed voor je? De een zegt het is hyper-gezond, de ander zegt het is hyper-verkeerd.
Hoe zit het nou?! Is soja gezond of gezonder?
Wat weetjes om je te helpen een keuze te maken:
- Gefermenteerde (“voorverteerde”) soja (zoals tempé, tamari, natto, biologische sojasaus en miso (van de misosoep) heeft zeker gezondheidsvoordelen. Het bevat veel proteïnen, vezels en is een goede vleesvervanger.
- Helaas wordt het fermentatieproces bij de meeste sojaproducten (de melk, de yoghurt, het ijs, de vla, de kwark etc) overgeslagen om het sneller te kunnen produceren.
- In soja zit onder andere veel fytinezuur, (een stofje dat ook in graan, noten, andere bonen zit). Het proces van fermenteren kost meer tijd maar zorgt er voor dat fytinezuur grotendeels kan worden afgebroken.
- Bij de ongefermenteerde “huis tuin en keuken soja“ gebeurt dat niet. Fytinezuur heeft goede eigenschappen maar ook nadelige. Het hecht zich namelijk aan veel belangrijke mineralen (zink, ijzer, magnesium, calcium) waardoor je lichaam ze niet goed kan opnemen.
- Veel en vaak sojaproducten eten zorgt dus voor roofbouw van mineralen die al best lastig zijn om voldoende binnen te krijgen en die je lijf dus juist hard nodig heeft.
Ook handig om rekening mee te houden:
- Veel soja wordt genetisch gemanipuleerd om te zorgen dat ze resistent zijn tegen bepaalde bestrijdingsmiddelen (bijvoorbeeld glyfocaat). Zo kunnen ze extra besproeid worden zonder dat ze daar zelf aan doodgaan. De consument krijgt die gifstoffen helaas wel binnen.
- Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de effecten van genetisch gemanipuleerde voeding op de lange termijn.
Maar in Japan eten ze toch veel soja en zijn ze super gezond!?
- In Japan eten ze vooral de gefermenteerde soja en in kleine hoeveelheden. Geen liters sojamelk of bergen tofu.
- Ze eten sowieso vaak gezonder dan wij, doordat ze meer groenten en vis in hun eetpatroon hebben.
- Japanse darmflora is anders en gewend aan soja. Doordat ze het hun hele leven al eten kan het beter verwerkt en omgezet worden.
Maar soja is toch goed voor je hormonen?
- Soja bevat veel fyto-oestrogeen, een hormoonachtige stof die veel lijkt op het vrouwelijke oestrogeen. Fyto-oestrogenen hebben nuttige functies in kleine hoeveelheden.
- Omdat ze zo lijken op het lichaamseigen oestrogeen maken ze gebruik van dezelfde receptoren om zich aan te connecten. Eenmaal aangelegd kan je eigen oestrogeen er niet goed meer bij en dat kan tot verstoringen leiden.
- Als je veel soja eet kan je hormoonhuishouding ook uit balans raken.
Pfft wat een gedoe zeg, gelukkig eet ik nooit soja:
- Helaas eet je dan toch waarschijnlijk regelmatig soja, ….ook als je geen sojamelk, sojayoghurt of tofu eet. Soja wordt ontzettend veel gebruikt als veevoer….. Wat dus betekent dat je indirect soja binnenkrijgt als je dierlijke producten eet. Denk aan vlees, zuivel etc.
- Ook is het een makkelijk en goedkoop vulmiddel, dus het wordt ook in veel kant en klare producten gestopt.
Tips om een keuze te maken:
- Hoe verser je eet, hoe minder pakjes en zakjes je gebruikt, hoe kleiner de kans om verborgen soja binnen te krijgen.
- Als je vlees eet, kies dan voor biologisch. Biologische boeren gebruiken geen of veel minder soja in hun veevoer en mogen geen genetisch gemanipuleerde soja gebruiken.
- Kies je bewust voor soja, neem dan zoveel mogelijk de gefermenteerde soja zoals tempeh.
- Van de ongefermenteerde is de biologische versie niet genetisch gemanipuleerd.
Zoals altijd: zoveel mogelijk afwisselen is dus weer het handigste!