Waarom de oorzaak histamine zou kunnen zijn

Van de ene op de andere dag zat ik onder de rode uitslag. Het begon bij m’n nek en breidde zich uit over m’n hele lichaam. Ik had het bloedheet en het was alsof ik met een verbrande huid in het zand had liggen rollen. 

Hoewel ik gewend ben aan een hele verzameling intoleranties heb ik van allergische reacties normaalgesproken veel minder last. Dit was weer iets nieuws! 

Uit het inentingsboekje bleek dat ik de rode hond als kind al had gehad, dus wat was dit dan?!! 

Een Histamine-overload: 

Histamine kende ik van m’n vader die in de lente last kreeg van hooikoorts en daar iets voor slikte. Verder wist ik er niets van. 

Wat is histamine?

Histamine heeft veel belangrijke functies en zit van nature gewoon in ons lichaam. Het werkt onder andere als opdrachtstof (een neurotransmitter). Het is het stofje dat vrijkomt bij allergische reacties (zoals hooikoorts) om de boel te reguleren.

Prima systeem als de histamine daarna ook weer keurig wordt afgebroken. 

Als dat niet soepel loopt (bijvoorbeeld door gebrek aan het enzym DAO om de histamine weer te kunnen afbreken) dan blijft er teveel histamine in je lichaam “hangen” waardoor je klachten krijgt. 

Naast dat je lichaam zelf histamine aanmaakt, is er ook voeding die veel histamine bevat. 

Lastige daarbij is dat het vaak hele gezonde producten met nuttige voedingsstoffen zijn, maar die dus ook voor een overload aan histamine kunnen zorgen. 

Daarnaast zijn er ook nog voedingsmiddelen die op zich geen histamine bevatten maar wel histamine vrijmaken/losmaken die in je lichaam zit. 

Omdat de lijst met histamine-overload klachten heel divers is, wordt het niet snel herkend. Zeker niet omdat je juist zo gezond eet. 

Het kan wel heel veel onduidelijke klachten (ook buikpijn) verklaren en is zinnig om te weten. 

Blijkbaar ben ik dus gevoelig voor histamine en moet ik oppassen met teveel producten als avocado, vis en oude kaas. 

Eet ik dat te vaak achter elkaar dan gaat het mis en krijg ik zo’n heftige huiduitslag. 

Warmte zorgt ook voor het vrijmaken van histamine dus misschien is dat ook een reden waarom je beroerd wordt in een warm bad of sauna. 

Het gaan vermijden van alle voedingsmiddelen die histamine bevatten of vrijmaken, is niet haalbaar maar ook niet handig omdat ze ook juist veel voedingswaarde hebben. 

Wat werkt voor mij is zorgen dat m’n histamine-emmertje niet te vol raakt.

Hoeveel histamine je kunt eten voordat je klachten krijgt is bij iedereen weer anders. Luister dus goed naar je eigen lijf, de een is histamine gevoeliger dan de ander. 

Op internet vind je veel informatie over histamine-intolerantie. Bijvoorbeeld op de site van “the low-histamine chef”. Ook kun je er lijstjes vinden met klachten en producten die je handig zijn om met mate te eten of te vervangen. 

Wat kun je nu beter wel en niet eten bij histamine intolerantie? 

Hierbij een klein (incompleet) overzichtje: 

Bevat veel histamine: avocado, oude kaas, rode wijn, pinda’s, gefermenteerde voeding, chocola, vis (als die niet net gevangen is), spinazie, zuurkool, tomaat. 

Bevat histamine remmers: waterkers, vitamine C, moringa, brandnetel, venkel, gember, ribes nigrum.