Vroeger vond ik het, al kletsend, kopjes cappuccino drinken, het ultieme bewijs van volwassen zijn.
Verder dan ‘t klets-gedeelte kwam ik alleen niet, want ik vond koffie echt zo niet lekker.
Trots kon ik na een tijdje melden dat ook ík koffie dronk.
Als je een kopje met heel veel melk, suiker, advocaat en een bloepje koffie dan zo noemen mag……
Inmiddels ben ik een decadente “volwassen”, kletsende espresso drinkster.
Ik hou van het echte sterke spul zonder melk, suiker of zoete siroopjes.
In m’n onderzoek naar de voor-en nadelen merkte ik dat ik echter bitter weinig van het hele koffieproces afwist….
Ook nieuwsgierig? Pak er een koffietje bij en lees gezellig mee…

Oorsprong van koffie
Er zijn verschillende verhalen over de ontdekking van koffie. Waar of niet waar, leuk zijn ze in ieder geval.
Eén verhaal vertelt over Kaldi, een jonge geitenhoeder uit Ethiopië, die merkte dat zijn dieren gekke capriolen maakten en meer energie hadden nadat ze van de bessen en bladeren van een bepaalde struik hadden gegeten. Nieuwsgierig proefde hij zelf die mysterieuze kleine besjes en was verbaasd over hun opwekkende werking. Het verhaal over zijn vondst verbreidde zich en de „koffie” was geboren.
Een ander verhaal gaat over een groep monniken die de smaak van de vrucht vreselijk vonden en de bessen daarom in het vuur gooiden. Na een tijdje steeg er een bijzonder aroma op uit het vuur. De verbaasde monniken maakten van de geroosterde vruchten een drank en vonden dat nieuwe goedje wel heerlijk smaken.

Weetjes over koffie:
- Koffie wordt gemaakt door de groene zaden van de koffiebes te branden of te roosteren. Wanneer de koffiestruik in bloei staat, zit hij vol mooie witte bloesems die een heerlijke jasmijn geur afgeven.
- Hoewel er ongeveer 129 verschillende soorten koffieplanten bestaan, worden voornamelijk twee soorten, de Arabica en de Robusta, verbouwd voor de wereldproductie.
- De meest verfijnde koffie is afkomstig van de Arabica soorten. Robusta, die meestal voor oploskoffie en vulling gebruikt wordt, heeft een hoger cafeïnegehalte en is neutraler van smaak.
- De Arabica is de naam van een hele plantenfamilie. Elke plant heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. De smaak kan daardoor per werelddeel, land, regio, periode, en zelfs plek op de plantage verschillen.
- De Maragogype (de olifantsboon) uit die Arabica familie, is de grootste koffieboon ter wereld. Ze heeft een zachte frisse smaak en bevat minder cafeïne.
- De manier van branden (roasting) maakt dat de kleur, de geur en de smaak van de groene koffieboon verandert. Hoe lichter gebrand, hoe fruitiger de koffie, hoe sterker gebrand, hoe bitterder.
- De cafeïne in de koffie is te danken aan het natuurlijke afweersysteem van de plant, die de stof cafeïne aanmaakt om ongedierte en parasieten uit de buurt te houden.

Het proces
- Het hele proces van zaadje tot volledige plant, duurt zo’n 3 tot 5 jaar. Daarna gaat een koffieplant pas koffiebessen produceren.
- Zodra de bessen rijp zijn worden ze, vaak handmatig, geplukt.
- Een koffiebes bestaat uit twee onderdelen, het vruchtvlees en de koffieboon. Om de koffieboon te kunnen gebruiken, wordt de koffiebes ontdaan van het vruchtvlees door ze te wassen of te drogen.
- De koffiebonen worden dan op een constante temperatuur onder voortdurende beweging gebrand.
- De koffie wordt door ervaren cuppers (echt een beroep) beoordeeld op 11 punten, waaronder aroma, smaak, nasmaak, uniformiteit, mondgevoel, balans, defecten en zoetheid. Hoe dichter bij de uitslag van 100 punten, hoe beter de kwaliteit van de koffiebonen.
- Je kunt de koffie kopen en gaan zetten zoals jij het het lekkerste vindt.
Is koffie nou gezond of ongezond?
Oh ja…..……over die voor-en nadelen, …..er zijn bijna net zoveel onderzoeken die wijzen op de gezondheidsvoordelen van af en toe een kopje koffie als er zijn over de nadelen.
Luister goed naar je eigen lijf, reageer je er goed op, geniet ervan.
Valt het niet goed dan drink je al kletsend een heel volwassen kopje thee.