Het effect van kleur op je smaakpapillen

Dat we ons door een bepaalde kleur vrolijker of juist somberder kunnen gaan voelen weten we meestal wel.

Dat je smaakpapillen zich ook door kleur laten beïnvloeden wist je misschien nog niet. 

De kleur van je serviesgoed bepaalt namelijk hoe je iets vindt smaken. 

Een onderzoeksteam onder leiding van Charles Spence, (psycholoog aan de universiteit van Oxford), gespecialiseerd in gastrofysica, liet vrijwilligers aardbeienmousse eten van een wit en van een zwart bord.

De proefpersonen vonden unaniem dat de mousse op het witte bord zoeter en intenser smaakte dan exact dezelfde mousse op het zwarte bord. 

We associëren roze met zoet en blijkbaar komt de kleur roze op een wit bord beter tot z’n recht.

Een rood bord zorgt er juist voor dat we minder eten. 

Andere onderzoeken lieten zien dat als yoghurt wordt gegeten met een blauw lepeltje het zouter smaakt dan met een rood, groen, zwart of wit lepeltje.

Kaas op een mes smaakt pittiger dan hetzelfde blokje kaas op een prikkertje of vork. 

Yoghurt geserveerd in een zwaarder kommetje smaakt voller en luxer dan in een licht schaaltje. 

Chocolademelk in een oranje beker wordt als zoeter en geuriger ervaren dan dezelfde chocolademelk in een witte of rode beker. 

Ook handig om te weten: 

Mensen scheppen meer zuurkoolstamppot op bij een wit bord dan bij een blauw bord. 

Blijkbaar is het contrast bij een blauw bord groter en kun je beter inschatten hoeveel je opschept. 

We eten gemiddeld minder als ons bord een duidelijk andere kleur heeft dan het eten. 

Ook als het tafelkleed een andere kleur heeft dan ons bord. 

Het lijkt of je meer chocolade ijs hebt als je het in een wit schaaltje serveert.

Blijkbaar hebben onze hersenen, voordat we zelfs maar een hap genomen hebben, op basis van de kleur al bepaald hoe het zal gaan smaken. 

Als je minder wilt opscheppen, zorg dan voor zoveel mogelijk contrast tussen je bord en wat erop ligt. Wil je iets zoeter laten smaken kies voor een roze schaaltje.  

Wil je je kinderen meer groenten laten eten, serveer het op een groot wit bord, de groenten zien er frisser uit en de hoeveelheid lijkt minder.