17 tips voor meer positiviteit

Het is noch haalbaar noch realistisch om je altijd helemaal heppie de peppie en optimistisch te voelen.

Toch zijn er mensen die dat wat makkelijker schijnen te kunnen dan anderen, ook al zijn hun omstandigheden gelijk of zelfs minder ideaal. 

Hun tips: 

  • Wees mild voor jezelf: We zijn vaak zo kritisch en meedogenloos naar onszelf toe. Accepteer dat je je niet altijd ge-wel-dig voelt. Weten dat dat normaal is en iedereen overkomt, neemt de lading er al wat af. Als je vindt dat het niet “mag of hoort” maak je het onnodig zwaar voor jezelf. 

  • Wees vriendelijk: Het is wetenschappelijk bewezen dat als je vriendelijk bent (voor jezelf en voor anderen) je hersenen happy stoffen aanmaken waardoor je je beter voelt. Daarbij heb je ook leukere contacten en betere relaties omdat er positief op je gereageerd wordt. Fijn voor jezelf, fijn voor de ander.

  • Denk in uitdagingen of mogelijkheden: Het woord probleem of obstakel klinkt al zwaar, een uitdaging heeft iets positiefs in zich en maakt dat je makkelijker in actie komt. 

  • Koester geen wrok: Vasthouden aan wrokgevoelens is alsof je jezelf slaat en dan verwacht dat de ander de pijn voelt. We hebben geen controle over wat iemand anders zegt of doet, maar we hebben wel in de hand hoe we daarop reageren. Wrok is niet de enige optie. Vergeven doe je niet alleen voor de ander maar vooral voor jezelf. Wrok is veel schadelijker voor jezelf dan voor de persoon die er de oorzaak van is. En hoe vaak hoop je niet dat anderen jou vergeven?

  • Leef als een dankbaar mens: De gelukkigste mensen hebben niet de beste dingen, maar maken het beste van de dingen die ze hebben. Verlang niet naar wat je niet hebt, concentreer je op wat er wél is. Maak er een sport van om zoveel mogelijk kleine dingen te ontdekken waar je dankbaar voor kunt zijn. 

  • Zie de betrekkelijkheid van dingen in: Vanaf een afstandje kijken naar de situatie helpt om je te focussen op wat echt belangrijk en kostbaar voor je is, in plaats van je druk te maken over onbelangrijke zaken. 

  • Roddel niet: Het zeggen van aardige dingen over andere mensen, maakt het makkelijker om je op hun positieve en leuke punten te concentreren. Neem je voor om elke dag 3 complimentjes te geven. 

  • Vergelijk jezelf niet met anderen: Iedereen is uniek en bijzonder. Vind je jezelf veel belangrijker dan anderen dan verhef je jezelf onnodig. Als je denkt dat iedereen beter is dan jij, voel je je continu negatief en kom je nergens. Concentreer je op je eigen ontwikkeling en waardeer anderen om die van hen. 

  • Kies je vrienden zorgvuldig: Als je je optimistischer wilt voelen omring je dan niet teveel met negatieve mensen. Hoe meer positieve energie je om je heen hebt, hoe makkelijker het wordt om je fijner te voelen. 

  • Wees niet afhankelijk van de goedkeuring van anderen: Vat dingen niet te persoonlijk op. Zoveel mensen, zoveel meningen. Accepteer dat niet iedereen je begrijpt of het met je eens is, het maakt jou niet minder waardevol. 

  • Neem de tijd om echt goed te luisteren: Luister aandachtiger, stel oprechte vragen en praat zelf minder. 

  • Accepteer dat niet alles altijd leuk is of opgelost kan worden: Laat je tevredenheid niet afhangen van externe factoren. Accepteer dat het leven niet altijd eerlijk is maar concentreer je op wat je wél kunt beïnvloeden. Geef anderen niet de schuld maar neem zelf 100% verantwoordelijkheid. 

  • Respecteer je medemens en laat ze in hun waarde: We hoeven anderen niet voor te schrijven hoe ze hun leven moeten leiden. Dat is hun eigen verantwoordelijkheid. Verander in jezelf wat je niet fijn vindt bij anderen. Wees de persoon die je zelf graag ziet. 

  • Oefen met het loslaten van te hoge verwachtingen: Onrealistische dingen van jezelf of van anderen verwachten, leidt tot teleurstelling. Accepteer dat je niet alles kan controleren, focus op wat je wel kunt beïnvloeden, het werkt bevrijdend en je leeft een stuk relaxter. 

  • Doe wat creatiefs : Zing, wandel, reis, lees, begin aan een nieuwe hobby, daag jezelf uit, doe eens gek en zet de tv of computer wat vaker uit. 

  • Ga elke dag even naar buiten: Elke dag even bewegen in de natuur zorgt voor een positieve fysieke en mentale boost. 

  • Slaap voldoende: Zorg voor minimaal 8 uur slaap, zet desnoods een wekker om je eraan te helpen herinneren dat het tijd is om naar bed te gaan.