Waarom Moringa (alias drumstick) een wonderboom is

Omdat te voorkomen dat ik dag in dag uit dezelfde thee drink, staat er standaard een voorraadje in de kast met diverse favoriete theetjes. Waaronder de moringa oleifera.

Het heeft een uitgesproken smaak (beetje brandnetelthee-achtig vind ik) en is super gezond. 

De bladeren voor de thee komen van een middelgrote boom van ongeveer 10 meter hoog die vooral in Afrika en India wordt verbouwd. Het is een multifunctionele topper die wordt gebruikt als groente, specerij, cosmetische olie en medicinale plant.

De Moringaboom is bekend onder verschillende namen: Kenor, Kalor, Moeder’s beste vriend, Peperwortelboom, Mierikswortelboom, Behen, Sigru, Malunggay en dus de drumstick boom.

Hij is al honderden jaren bekend om zijn genezende werking.

Bijna elke onderdeel van de boom kan worden gebruikt, de bladeren, de vruchten, de bloemen, de peulen, de wortel, de zaden, het hout en de schors. 

Wat maakt dat wonderboompje dan zo gezond?

Er zijn inmiddels talrijke onderzoeksrapporten over de medicinale en voedingswaarde van Moringa gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften en literatuur. 

Onderzoek naar de voedingswaarde van Moringa oleifera laat zien dat de bladeren rijk zijn aan mineralen zoals: calcium, kalium, fosfor, magnesium en ijzer. Bovendien bevatten ze veel vezels, aminozuren, fytonutriënten en vitamine A en E. 

Er zijn zelfs farmacologische studies die hebben aangetoond deze plant pijnstillende, ontstekingsremmende, koortswerende, kankerwerende, antioxidante, maagbeschermende, cardiovasculaire, anti-astmatisch en anti-allergische eigenschappen heeft. 

Omdat de Moringa ook rijk is aan plantaardige eiwitten, worden de bladeren op steeds grotere schaal door artsen, voedingsdeskundigen en gezondheidswerkers ingezet voor de bestrijding van ondervoeding in ontwikkelingslanden.

Het vormt vormt een belangrijke voedselbron voor arme bevolkingsgroepen in India en Afrika, omdat het kan goedkoop en eenvoudig verbouwd kan worden, de boom snel groeit en vitamines en mineralen in gedroogde moringa bladeren goed behouden blijven.

Door deze eigenschappen wordt Moringa oleifera op grote schaal gekweekt in plantages.

De zaden van Moringa oleifera kunnen ook nog worden gebruikt om water te zuiveren, ze zouden in staat zijn om 98 procent van onzuiverheden en micro-organismen uit water te halen.

Voor ons een goeie reden om regelmatig een lekker kopje moringa thee te drinken of het poeder in een smoothie te verwerken. 

Wil je meehelpen om kinderen in Afrika te helpen om hun eigen moringaplantje te kunnen verbouwen, dan zijn er veel super initiatieven om de lokale bevolking te helpen door een kleine bijdrage te doneren.