Vier redenen waarom afwisseling zinnig is !

Ik heb jullie als eens opgebiecht dat ik afwisselen ook lastig vind en hoe ik dat oplos. 

Wat ook helpt, is snappen waarom het verstandig is, dus hierbij wat weetjes. 

Gezonde, echte onbewerkte voeding eten is super slim.

Maar je steeds beperken tot broccoli en mango’s (ik noem geen namen…) is minder handig.

Waarom is afwisselen zo belangrijk ? 

  • Groenten en fruit, noten, zaden en pitten bevatten veel vitaminen, mineralen en vezels. Top dus, maar elk voedingsmiddel heeft z’n eigen unieke pakketje aan voedingsstoffen. 

Eet je dus gevarieerd dan benut je de full range van alle vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. 

Waarom dat zinnig is zie je in dit overzichtje: 

Broccoli : bevat veel vitamine K & C, weinig jodium en zink.

Mango: veel vitamine C, kalium en magnesium, weinig B vitamines, ijzer en koper.

Banaan: veel kalium, fosfor en vit B6 maar geen vitamine D. 

Paprika: vitamine C en kalium maar weinig selenium.

Paranoten: veel selenium en fosfor maar weinig zink. 

Hennepzaad: zink en ijzer maar geen selenium. 

Met afwisseling zorg je er dus voor dat je zoveel mogelijk verschillende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. 

  • Om voedingsstoffen te kunnen verwerken gebruikt je lichaam spijsverteringsenzymen. Het zijn een soort mini knipmachientjes die ervoor zorgen dat het hele verteringsproces sneller gaat. Voor elke voedingsstof zijn er weer andere enzymen nodig. Eet je steeds hetzelfde product dan moet je lichaam steeds dezelfde enzymen aanmaken/aanspreken en dezelfde afbraakroutes volgen, waardoor je de kans loopt dat het systeem uitgeput raakt. Overbelaste organen kunnen hun werk niet goed doen.
  • Steeds meer mensen hebben voedingsintoleranties. Één reden is dat veel kant-en klare fabrieksproducten steeds dezelfde ingrediënten bevatten zoals bijvoorbeeld: melk, tarwe, suiker en soja. Precies de stoffen waar veel mensen intolerant voor zijn geworden. Om de kans op intoleranties te verkleinen is afwisselen dus handig.
  • Gezonde natuurvoeding heeft voornamelijk veel goede eigenschappen maar ook mindere. Dat is geen enkel probleem als je varieert maar eet je ze dag in, dag uit, week in, week uit, dan kunnen er verkeerde balansen ontstaan waardoor je je lichaam tegenwerkt. 

Zie het als een leuke uitdaging om in een week zoveel mogelijk verschillende soorten voedingsmiddelen te eten.