Mijn moeder besloot een tijdje geen suiker te eten en dat ging haar razend goed af.
Ze begreep niet waarom iedereen daar zo’n moeite mee had en proefde totaal geen verschil met de dingen die ze normaal at.
Het was allemaal even heerlijk.
Het klonk wel een beetje verdacht want suikerloze producten kunnen zeker heel lekker zijn, maar smaken meestal toch wat anders dan je gewend bent.
Na de verpakking gekregen te hebben om het echt voor mezelf te zien, bleek dat er wel degelijk suiker in zat….3 verschillende soorten zelfs …maar inderdaad het woord suiker stond er niet bij…
Net als mijn moeder raken veel mensen gefrustreerd door zoveel schuilnamen voor suiker.
Het wordt ons ook niet makkelijk gemaakt, denk je dat je goed bezig bent…is je keuze toch niet zo handig.
Etiketten uitpluizen kan echt best een uitdaging zijn.
De hoeveelheid informatie op levensmiddelen is enorm.
Het liefst met ingewikkelde termen zodat je halverwege al denkt, “ laat maar of “ het zal wel oké zijn”.
Hierbij een overzichtje om je te helpen:
Andere namen voor SUIKER:
Glucose-fructosestroop
Glucosestroop
Maltodextrine
Basterdsuiker
Agavesiroop
Agavenectar
Maple syrup
Ahornsiroop
Dextrose
Dadelstroop
Ruwe rietsuiker
Honing
Melassestroop
Tarwemoutstroop
Speltstroop
Oerzoet
Diksap
Fructose
Invertsuikerstroop
Sucrose
Rijststroop
Appelstroop
Caramel
Lactose
Galactose
Druivensuiker
Kandij
Kokosbloesemsuiker
Palmsuiker
Zoetstoffen:
Sorbitol
Maltitol
Mannitol
Tagatose
Xylitol
Aspartaam
Acesulfaam-K
Het lijstje is niet volledig maar vermeldt wel de meest voorkomende schuilnamen voor suiker.
Handig om te weten:
Staat het als een van de eerste ingrediënten in de lijst van een product vermeld, dan zit er veel suiker in.
Twijfel je: Let op termen als: stroop, siroop,-ose en-ol.
Het is best een uitdaging in het begin, als je als een Sherlock of Miss Marple aan het speuren bent naar verdachte suiker termen op een verpakking maar op den duur is het a healthy piece of cake!