Voedselovergevoelig, het nieuwe normaal?

Het lijkt wel een hype, bijna iedereen is tegenwoordig wel ergens overgevoelig, intolerant of allergisch voor.

Zou dat nou echt zo zijn of staat het interessant om ook “iets” te hebben? 

Soms lijkt het of je je moet verdedigen als je aangeeft dat je ergens niet goed op reageert.

Aan de andere kant zijn er mensen die een soort bekeringsijver hebben en iedereen ervan willen overtuigen dat ze ook glutenvrij/ lactose-of wat-dan-ook -vrij moeten eten. 

Allereerst lijkt het me fijn dat we, hoewel we misschien intolerant zijn voor bepaalde voeding, wél tolerant zijn naar anderen toe, welke beslissing ze ook nemen op gezondheidsgebied.

Het is jouw lijf en je hebt het recht om zelf te beslissen wat je daar wel of niet qua voeding in wilt stoppen. 

Maar is het op zich raar dat er steeds meer mensen gevoelig reageren op voeding?

Worden we steeds krakkemikkiger waardoor voedsel minder goed verdragen wordt dan vroeger? 

Paar weetjes: 

Lactose intolerantie: 

Steeds meer mensen reageren op melk en melkproducten.

Een verklaring is dat wij behandelde melk drinken, het wordt verhit, gezeefd en bewerkt voordat het in het schap van de supermarkt ligt.

Het verhitten is om het langer houdbaar te maken en bacteriën onschadelijk te maken. 

Bij het verhitten wordt echter ook het enzym lactase, dat nodig is om de lactose (melksuiker) in de melk in kleine stukjes te knippen, onwerkzaam gemaakt. 

Je krijgt dan een product dat wel lactose bevat maar het enzym dat helpt bij de vertering ontbreekt. 

Niet raar dat je lijf dus moeite heeft om die melksuiker te kunnen verwerken. 

Tel daarbij op dat ons lijf na onze kindertijd veel minder lactase aanmaakt. 

Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt of toegevoegd, kan lactose in onze voeding niet goed verteerd worden. Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm, de darmflora, gaan de lactose ‘vergisten’. 

Hierdoor kunnen klachten zoals buikpijn, winderigheid, kramp en diarree ontstaan.

Gluten overgevoeligheid: 

Gluten zijn eiwitten die van nature in het vliesje van granen voorkomen.

Het woord gluten betekent lijm en dat klopt want het maakt het deeg lekker elastisch en zorgt dat de structuur van een brood of koekjes mooi compact blijft in plaats van uit elkaar te vallen. 

Nadeel is dat bijvoorbeeld de glutenhoudende tarwe niet meer de oorspronkelijke tarwe is.

In de loop van de tijd is de oertarwe zodanig gekweekt en gemanipuleerd dat het veel meer gluten bevat dan vroeger het geval was. 

Dat is fijn voor de bakker want het brood wordt extra luchtig en knapperig, maar wat minder voor ons. 

Bovendien zit het overal in. Niet alleen in brood, koekjes en crackers maar ook als toevoeging in heel veel andere producten. 

Je krijgt dus ongemerkt veel meer gluten binnen dan vroeger. 

Daarnaast zijn we gewend veel tarwe momenten te hebben op een dag: 

Bijvoorbeeld: 

Ontbijten met brood, crackers of Brinta = tarwe= gluten

Tussendoor: koekje bij de koffie = tarwe = gluten

Lunch: boterhammen met kaas = tarwe = gluten 

Tussendoor: plakje ontbijtkoek = tarwe = gluten 

Avondeten: bord pasta met saus = tarwe = gluten 

Bij de tv: crackertje met paté = tarwe = gluten 

Is al 6x op een dag gluten en voor sommigen is dat hoe ze de hele week eten. 

Niet zo raar dat dat voor sommige mensen wat teveel is en er klachten ontstaan. 

Bottomline: Is intolerant zijn gek? 

Nou als het om voeding gaat, is het niet zo raar. 

We eten eenzijdig waardoor we vaak dezelfde voedingsmiddelen eten en er daardoor klachten kunnen ontstaan. 

Voeding is niet meer de voeding van vroeger, er is aan gesleuteld waardoor er onderdelen ontbreken of zijn toegevoegd die de vertering lastiger maken.

Ben jij heel tolerant maar je lijf wat minder, wissel dan dus goed af met de voedingsmiddelen die je eet en doe wat goed voelt voor jou en jouw lijf!