Het gedoe met B12

In een eerder blogje schreef ik over de zin / onzin van het wel of niet slikken van supplementen. Tijd om er eentje wat meer onder de loep te nemen.

Over vitamine B12 is soms wat verwarring, het zou alleen nuttig zijn voor vegetariërs en veganisten, de vleeseters zouden het gewoon via de voeding binnen krijgen.

Hoe zit dat nou ?

B12 wordt amper aangemaakt in onze darmen en wat er geproduceerd wordt, wordt vrijwel totaal weer uitgescheiden. Je moet het dus wel echt via je voeding binnenkrijgen. B12 vind je echter alleen in dierlijke producten zoals vis, vlees, zuivel en eieren. De vegetarische groep doet er dus zeker goed aan daar rekening mee te houden.

Toch blijkt dat ook vleeseters vaak een B12 tekort hebben. Hoe kan dat dan?

De oorzaak zit ‘m in de spijsvertering. Wil B12 namelijk daadwerkelijk in onze bloedbaan opgenomen kunnen worden, dan moet er voldoende maagzuur aangemaakt zijn.

B12 moet in je maag gekoppeld worden aan de intrinsieke factor. Dat is een transportenzym, zeg maar een soort taxi, die ervoor zorgt dat B12 door ons spijsverteringskanaal kan reizen en uiteindelijk in de bloedbaan terecht kan komen.

Die taxi (de intrinsieke factor) wordt echter alleen aangemaakt bij voldoende maagzuur. Is dat er niet genoeg, dan is er dus geen transport om de B12 daadwerkelijk naar je cellen te vervoeren.

Veel mensen hebben een tekort aan maagzuur, waardoor ze de B12 die ze via voeding binnenkrijgen niet kunnen opnemen en er dus een tekort ontstaat.

Boven de 50 jaar neemt onze maagzuurproductie sowieso af, waardoor die groep vaker met een B12 tekort kampt en daar alert op moet zijn.

Ook als je bijvoorbeeld maagzuurremmers slikt, waardoor de productie van maagzuur wordt geremd, is er dus minder maagzuur en dus weinig B12 opname.

Daarnaast zorgen alcohol, roken, stress en verschillende medicijnen voor een B12 tekort.

Waaraan herken je een vitamine B12 tekort?

Het zijn vaak vage klachten op 3 terreinen: (uiteraard kunnen deze symptomen ook andere oorzaken hebben)

Neurologisch:

  • Tintelingen, brandend gevoel in armen, benen, handen en/of voeten, zenuwpijn, op “watten” lopen, uitvalsverschijnselen
  • Concentratiestoornissen, geheugenproblemen
  • Niet op de juiste woorden kunnen komen, verkeerde woorden gebruiken, verspreken
  • Onverklaarbaar vallen, of ergens tegen aan lopen, verlies van positiegevoel, dingen omgooien, struikelen, moeilijk lopen

Psychisch:

  • Depressie, nervositeit, geïrriteerdheid, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, gedragsveranderingen, apathie

Overig:

  • Vermoeidheid, slaperigheid, zwakte
  • Duizeligheid
  • Bleekheid van de huid
  • Spierpijn

De uitgebreidere lijst vind je op Stichting B12 Tekort.

Mocht je je in veel van de klachten herkennen en gelijk met gierende banden een potje willen aanschaffen, let dan goed op de juiste vorm van B12. *

Kies altijd voor een smelttablet, omdat de B12 dan via het mondslijmvlies opgenomen wordt en zo de spijsvertering omzeilt.

De varianten waar je lichaam ook daadwerkelijk iets mee kan, zijn de actieve vormen Adenosylcobalamine, Methylcobalamine.
De betere supplementen bevatten een combinatie van deze 2 soorten zodat alle terreinen ondersteuning krijgen.

De cyanocobalamine versie is goedkoper, maar deze moet in je lichaam nog 4 stappen doorlopen om omgezet te worden, wat moeizaam gaat, waardoor het nauwelijks effect heeft.

Een B12 supplement met foliumzuur en B6 heeft de voorkeur, aangezien die vitamines elkaar versterken.
Overleg altijd even met een orthomoleculair therapeut om te kijken of die combinatie voor jou geschikt is.

Extra informatie:

* Goedgekeurde gezondheidclaims:

  • Vitamine B12 heeft een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en futloosheid.
  • Vitamine B12 heeft een positieve invloed op het immuunsysteem, de gemoedstoestand, het geheugen en het concentratievermogen.
  • Vitamine B12 zorgt voor een verbeterde functie van het zenuwstelsel, de aanmaak van rode bloedcellen en het heeft een rol in het vernieuwingsproces.

Eigenlijk heeft B12 nog meer taxi’s nodig, (haptocorrine en transcobalamine) maar dat werd voor dit blogje te veel info. Bottomline, een goede spijsvertering is essentieel voor het transport van vitamine B12.

Adenosylcobalamine is vooral belangrijk voor de aanmaak van energie (ATP) in de mitochondriën.

Methylcobalamine is belangrijk voor het zenuwstelsel, hersenen en ruggenmerg.

Wil je weten welk supplement voor jou geschikt zou zijn?

Tip: Vitakruid vitamine B12 test