Bij het bekijken van deze grappige beestjes krijg ik na een tijdje spontaan pijn in m’n kaken.
Zo vaak en lang als zij kauwen is voor ons noch haalbaar, noch nodig, maar ook voor ons is de hap-slik-methode verre van ideaal.
We weten vaak wel dat je moet kauwen om je voedsel kleiner te maken, je darmwand kan immers geen grote brokken voedsel aan.
Er zijn echter nog veel meer redenen waarom goed kauwen gewoon heel hard nodig is.
- Door te kauwen wordt je speeksel gemengd met je eten. De speekselklieren in je mondholte zijn namelijk essentieel voor de start van de vertering van voedsel. Ze hebben echter wel even een opstart moment nodig. Pas na zo’n 20x kauwen worden ze actief.
- De voorvertering begint dus al in je mond. Daar wordt door het speeksel het enzym amylase ingezet om alvast te beginnen met het afbreken van koolhydraten. Maar dan moet dat speeksel er dus wel zijn ……en ook de tijd moeten krijgen om op het voedsel in te werken.
- In je speeksel zit ook een bacteriedodend spulletje met afweerstoffen. Dat is fantastisch want zo worden eventuele ziekteverwekkers (bacteriën, schimmels, parasieten) gelijk in de kiem gesmoord.
- Door het kauwen krijgt je maag een seintje dat er voeding aan komt, en dat er dus maagzuur geproduceerd moet worden. Maagzuur is hard nodig voor de verdere vertering van de voedselbrij, met name voor de vertering van eiwitten.
- Je mondslijmvlies, vooral onder je tong, kan super snel voedingsstoffen opnemen en werkt als een voorproef systeem. Dat is fijn want dan weet je lichaam alvast welke soort voeding eraan gaat komen en welke specifieke spijsverteringsstoffen er dus aangemaakt moeten worden om die voeding (later in het traject) optimaal te kunnen verteren.
- Kauwen stimuleert ook de darmwand tot het aanmaken van hormonen. Het hormoon secretine zorgt er bijvoorbeeld voor dat er in je maag voldoende maagzuur is. Door de zure substantie worden eventuele meegelifte bacteriën alsnog gedood.
- Als er voldoende maagzuur (en het zuur genoeg is) , worden de spijsverteringsenzymen in de alvleesklier aangemaakt. Dat zijn knip machientjes die je hard nodig hebt om je voedsel in je darmen verder uit elkaar te kunnen slopen.
- Je hoeft geen giraffe niveau kaken te ontwikkelen, maar door te kauwen train je wel je tanden en botten. Zie het als een training voor je gebit.
- Door rustig te kauwen en niet alles hap-slik weg naar binnen te schuiven, geef je je lichaam de tijd om het sein ‘vol’ en verzadigd door te geven. Waardoor je je niet overeet en daarna met spijt en buikpijn op de bank zit.
Probeer de rust te nemen om te eten, gooi het niet zomaar naar binnen, maar neem de tijd om het te proeven, te ruiken, goed te kauwen, ervan te genieten.
Jij blij, je buik blij 😀